Hogy miért is így hívják ezt a napot?
Nos, ez az elnevezés a régmúltba nyúlik vissza, amikor a nagyon gazdagok ezen a napon, az első napi karácsonyi nagy ebéd maradékát összecsomagolták és dobozokba rakva elvitték a cselédeknek, jobbágyaiknak, a szegényeknek.
Ma már ez a szokás a szeretet ebédekben-vacsorákban jelentkezik, amikor a tehetősebb emberek, közöttük híres emberek és kevésbbé híresek adakoznak, (azok, akik mindezt szívügyüknek tekintik), ingyenkonyhákon teljesítenek szolgálatot és főznek, vagy ebédet osztanak.
Ma itt NZ-n szinte minden üzlet nyita tart. Nagy a roham, sokan mennek ilyenkor vásárolni! NAGY LEÁRAZÁS különösen a tipikusan karácsonyi termékekből. De nem csak azok olcsóbbak, hanem amitől már szeretnének megszabadulni a kereskedők... Ilyenkor érdemes megvenni a jövő karácsonyra szánt ajándékot, a képeslapokat és a csomagolópapírt...(már aki ezt megteheti, az meg is teszi) 50-75-90 !!!% engedménnyel, vagy "fillérekért", gyakran 1-2 dollár juthat hozzá jobbnál, jobb dolgokhoz! DE TÉNYLEG! A 6 órás hírekben bemondták, hogy ezen a napon az emberek Új-Zélandon 7,7 millió dollárt költöttek el! (ehhez mi nem járultunk hozzá....)
Közben ma az is eszembe jutott, hogy az említett szent este vacsoráján készült lazacot a salátával még nem írtam le, és volt aki nagyon szeretné megkapni, hogy hogyan is készül, így most megosztom veletek. Egyszerű NAGYSZERŰ!
Fejenként egy-egy szép lazacfilet, melyből fontos sütés előtt kiszedni a úszószálkákat!!! Ha lehet, akkor nem a tenyésztett, hanem a vadvizi fajtából vegyetek, mert azok kevésbbé zsírosak! Míg írom nyelek is nagyokat, mert annyira finom és hihetetlenül egyszerű elkészíteni! A lazac szeleteket a bőrös felével kell kezdeni sütni a nem túl forró 1-2 kanálka olajban- A sütés egyenletes hőmérsékleten, nem maximumon történjen. A lazacunk 2,5 cm vastag volt, ezért 6 perc a bőrös és 4 perc sütés a másik oldalán ....ÉS KÉSZ!
Spenót, vegyes zöld saláta
4 csésze spenót vegyesen egyéb zöld levelekkel, megmosva, megszárítva, kis darabokra tépve. A Salátára az öntet közvetlenül a tálalás előtt kerül!
Saláta-öntet 2 személyre:
1/2 teáskanál (tsk) apróra vágott újhagyma , vagy shallots
1 1/2 tsk fehér borecet
1/2 tsk Dijon-i mustár
2 tsk oliva olaj
1 evőkanál friss, apróra vágott kapor
Ízlés szerint só
Frissen őrölt bors
Ma voltunk Ivánéáknál is. Karácsonyi ebéd, együtt a családdal. balról jobbra András, Márton, Éva és Iván akik ülnek:
Éva nagyon kitett magáért. Az ebéd borlevessel kezdődött, majd egybe sült sonka rizzsel, friss salátával, meg ananászos salsa-val. A pont az i-re pedig kétféle fagyi volt vegyes gyümölcsökkel -málna, szeder, áfonya, végül aki még bírt bejglit is ehetett...Én kész voltam előtte, a sült sonka ISTENI FINOM VOLT, és most már vacsorázni sem tudok! :-)
Azoknak, akik szeretik a hasukat:
Ananászos salsa (George friss mangóval készítette, de koriander nélkül a lazac mellé!)
1/2 Lila hagyma nagyobb négyzetre vágva - vagy újhagyma karikázva
2 csésze kockára vágott ananász
1 db jalapeno paprika apróra vágva (vagy magyar hegyes paprika, a kicsit csípős fajtából! ..)
1 lime leve (végszükség citrom leve)
apróra vágott korinader
Ízlés szerint só-bors
Ha áll pár órát csak még jobb!!!
Ma az is kiderült, hogy talán mégis megvan a tegnap látott szárnyas neve. Ha minden igaz, akkor Australian black swan. Ha valaki másképp tudná jelezze nekem...
Itt: http://picasaweb.google.hu/kaprye/AustralianBlackSwan# még több képet láthatsz róla.
Sajnos Peti fiammal nem sikerült még kapcsolatba kerülnöm. Lehet, hogy talán az apját ment meglátogatni Debrecenbe (?), akiről azt hallottam, hogy rosszabbodott az állapota és kómában van...
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.